Optsioonidega kauplemisest

Jaanuari keskel tegin peale poole aastast pausi taas tehinguid aktsiaoptsioonidega USA börsil Interactive Brokers platvormil. Nimelt müüsin covered call optsioone mõnedele endal olevatele aktsiatele. Samuti müüsin esimest korda ka put optsioone. Ilmselt pole kõik kursis erinevate optsioonidega ja milleks neid kasutatakse – seepärast selgitan, mida kujutavad endast call ja put aktsiaoptsioonid.

Miks ma jaanuari tegemistest alles nüüd kirjutan? See postitus oligi plaanis avaldada oluliselt varem, kui septembris. Kuna aga polnud varem mahti postitus lõpuni valmis kirjutada, siis oli see siiani mustandina ootel. Kuid nüüd optsioonidest.

Tavaline call optsioon ehk long call annab optsioonilepingu ostjale õiguse osta optsioonilepingu alusvaraks olevat aktsiat ettemääratud hinnaga, mida nimetatakse strike price’iks, etteantud kuupäeval, mida nimetatakse expiry date’iks. Aktsiaoptsiooni väärtus sõltub põhiliselt aktsia hinnast, selle volatiilsusest ja järelejäänud ajast optsioonilepingu aegumiseni.

Tavaline put optsioon ehk long put annab optsioonilepingu ostjale õiguse müüa optsioonilepingu alusvaraks olevat aktsiat ettemääratud hinnaga ja etteantud kuupäeval.

Optsioone kasutatakse nii kauplemiseks, aktsia positsioonist tuleneva riski maandamiseks (hedge), võimendamiseks ja ka lisa rahavoo saamiseks optsioonipreemia kujul. Optsiooni ostes on suurim risk kaotada optsiooni eest tasutud preemia ehk premium. Optsiooni müüja risk võib olla lõpmata suur, kui puudub vastava aktsia positsioon ehk optsioon ei ole kaetud. Seega üldjuhul ei ole mõtet riskida ja katmata optsioone omada.

Covered call on short call, mille korral on alusvara aktsiad “katteks” olemas. Kui aktsiaid ostetud pole, siis on tegemist naked call’iga ja sel juhul, kui peaks toimuma call assignment, siis toimub aktsiate müük ja tulemuseks on lühike aktsiapositsioon ehk short sale. Seda põhjusel, et call’i ostja kasutab oma ostuõigust ja aktsiad müüakse talle.

Võtan näiteks järgmised optsioonilepingud, millega tegin covered call tehingud jaanuaris:

AMD Jan20 72,5 call (premium $1)
GOOG Jan20 94 call (premium $0,74)
MSFT Jan20 240 call (premium $2,65)
INTC Jan20 29 call (premium $0,09)
TEAM Jan20 157,5 call (premium $0,26)

Müüsin need optsioonid umbes üks nädal enne aegumise päeva. Sain 20. jaanuaril (expiry date) mõned müüdud covered call optsioonid assigned. Ehk siis aktsia hinnad tõusid üle covered call’ide strike hinna ja optsioonide aegumisel toimus aktsiate müük. Osa MSFT ja GOOG sai müüdud aga AMD jäi müümata, sest selle aktsia hind ei tõusnud nii palju. Midagi hullu samas ei juhtunud, vaid tuli vaadata, et kuidas odavamalt MSFT ja GOOG osta jälle.

Mis toimus MSFT optsioonidega? Sain müüdud covered call optsioonid assigned. Ehk siis MSFT aktsia hind tõusis üle covered call’ide strike hinna ja optsioonide aegumisel toimus aktsiate müük $ 240 -ga, sest call’i ostja kasutas oma ostuõigust. Too nädal sattusin liiga hoogu ja müüsin ka kolmanda call’i. Kokku siis 3 covered call’i. Mul oli 340 aktsiat ja jäi alles 40. Ehk müüdi 300 aktsiat (üks optsioonileping on 100 aktsia peale).

Enne müüki oli mul MSFT keskmine ostuhind $ 272 ehk sisuliselt võtsin vahepeal kahjumi sisse. Ostsin järgmisel nädalal veidi odavamalt uuesti 200 aktsiat keskmise ostuhinnaga $ 239.

TEAM assigned optsiooniga läks samas paremini, sest TEAM aktsia positsioon oli mul kasumis ja müük realiseeris kasumi. Samas jaanuari lõpus müüsin veel optsioone, mille sain assigned: TEAM Jan27 162,5 call (premium $2,82).

Esimest korda elus müüsin ka mõned put optsioonid:

Need put optsioonid aegusid kõik ära ilma, et oleks pidanud aktsiaid ostma. Nimelt put optsiooni müümine kohustab ostma aktsiat strike hinnaga, kui put’i ostja kasutab oma müügiõigust.

Kui optsiooni müümisel ei ole soovi, et optsioonilepingu aegumisel kaasneks kohustus müüa või osta aktsiaid ehk toimuks assignment, siis optsiooni strike hind ei tohiks olla liiga lähedal aktsia turuhinnale ja arvestada tuleb ka aktsia hinna volatiilsust.

Optsioonitehingutega alustamine ja positsioonide riskide haldamine on alguses keeruline, sest termineid, optsioonistrateegiaid ja nendega seotud riske ja erinevaid valikuid on palju. Kui alustada siis pigem demo kontoga või äärmisel juhul väikeste summadega katsetada. Peale teooria selgeks tegemist saab seda juba tehingutega demo kontol kinnistada. Kui ka demo kontol toimuv on arusaadav, alles siis tasub katsetada reaalse kontoga.

Edukaid tehinguid!

Lisa kommentaar

Design a site like this with WordPress.com
Alustamine