2021. aasta kokkuvõte

Head uut aastat, rahasõbrad!

Kuna möödunud 2021. aasta esimese poole sündmused on siin blogis juba jäädvustatud, siis keskendun selles postituses teisele poolaastale.

Mintos

Juulis, augustis ja septembris jätkasin väljumist Mintosest müües sealsel järelturul laenu osakud väikese juurdehindlusega, mis kataks tehingutasud. Nüüdseks olen Mintosest kandnud sisuliselt kogu raha välja ja paigutanud Interactive Brokers kontole aktsiatega kauplemiseks. Mingi osa portfellist on veel jäänud pankrotistunud laenukontori GetBucks laenude alla alles, kuid selle osa võib tõenäoliselt maha kirjutada. Selle postituse kirjutamise hetkel on mul seis Mintoses selline:

Seis Mintose kontol

Aasta jooksul kogunes Mintose intressitulu kokku umbes 500 € (kui arvestada maha kirjutatud GetBucks’i laenudega). Võib olla jätkan kunagi hiljem Mintoses investeerimist kui laenu osakute eest pakutav intress peaks oluliselt tõusma.

Omaraha

Omaraha portfelli olen jätkuvalt vähendanud, et muuta oma investeeringud likviidsemaks. Tavainvestoritele järelturg seal puudub ja pean sisuliselt ootama mitu aastat, et laenudest kogu raha tagasi tiksuks. See ei ole hea, kui peaks vaba raha kiiresti vaja minema muuks otstarbeks.

Aasta jooksul kogunes Omaraha ettevõtte kontol intressitulu veidi üle 750 €.

Interactive Brokers

Aasta teisel poolel tegin Interactive Brokers’i kontol tehinguid järgmiste aktsiatega (börsitähised): Alphabet (GOOG), AAPL, AMZN, EBAY, BABA, CAR, TSLA, WISE, AMD, NVDA, CRSR, PLTR, PSFE, SOFI, TME, MSFT, MRNA ja BNTX.

Pikemat aega ehk mitme kuu kaupa olen hoidnud Microsoft’i (MSFT) aktsiaid ja plaanin hoida edaspidigi. MSFT on minu IB portfellis kõige suurema osakaaluga aktsia. Microsoft valiti Yahoo Finance poolt ka aasta ettevõtteks. Teisi aktsiad hoian tavaliselt mõned nädalad. Päevakauplemisega ma enamasti ei tegele, sest põhitöö kõrvalt pole aega ega viitsimist pidevalt jälgida olukorda turul (välja arvatud mõned lühikeseks müümised GME, CAR, TSLA aktsiatega).

Kokku olen siiani kandnud IB kontole täpselt 50 000 € ja hetkel on kasum veidi üle 7200 €, kusjuures novembri alguses oli jooksev kasum umbes 10 700 €. Kuna mul on margin konto, mis pakub võimenduslaenu, siis saan osta rohkem väärtpabereid, kui tegelik konto suurus võimaldaks. Praegu näiteks on erinevaid aktsiad kokku üle 96 000 € väärtuses.

IB konto aastaseks tootluseks investeerimisest ja kauplemisest on kujunenud 19,55%. See on suhteliselt väike tootlus, sest olen hoidnud kahjumis positsioone TME, CRSR ja PSFE aktsiates ning enamus neist juurdegi ostnud, et keskmist ostuhinda alla tuua.

Interactive Brokers konto NAV ja tootlus 2021. aasta algusest

Balti börs

Jätkasin Balti eraisiku investeerimiskonto alt tehingute tegemist. Peale korrektsiooni 4. augustil ostsin juurde Coop Pank AS aktsiad 3,12 € pealt.

Coop Pank AS aktsia hinnagraafik alates juuli kuni 15. oktoober 2021

Septembri alguses ületas Coop Pank AS aktsia hind juba 4,00 € piiri ja puudutas isegi korraks 4,50 € taset. Nii-öelda “kasum paberil” ehk realiseerimata kasum oli siis üle 4500 €. Sel ajal tegin algaja investori vea ja kasumi realiseerimise asemel ootasin, et aktsia hind tõuseks veelgi 5 € juurde. Müüsin hiljem peale suuremat korrektsiooni CPA1T aktsiad hinnaga 3,255 € aktsia kohta ja sain müügist kasumit üle 2000 €. Algselt Coop panga aktsiaid ostes oli mul plaanis neid mitu aastat hoida. Kuna aga hinna liikumine osutus ootamatult volatiilseks, siis seekord läks teisiti.

Augusti keskel ostsin 8,20 € pealt AS Harju Elekter aktsiaid. Oktoobris ostsin neid juurde 7,70 € pealt. Plaanis on HAE1T aktsiaid hoida mitu aastat.

Tallinna börsi IPO-dest osalesin ainult Enefit Green aktsiate esmasel avalikul pakkumisel ja sain peale aktsiate märkimist 1055 aktsiat hinnaga 2,90 € aktsia kohta. Hiljem ostsin börsilt veel juurde üle 1000 aktsia hinnaga 3,90 € juures. EGR1T on plaanis samuti mitu aastat hoida.

Üürikorter

Möödunud aastal on üürikorteriga seotud tegevused võtnud tavalisest rohkem aega. Kaks korda on vahetunud üürnik ja korter on vajanud väikest remonti. Nimelt vahetasin sügisel köögis välja ühe puidust seinaplaadi, kuhu vahele oli pääsenud niiskus, mille tagajärjel seinaplaat hallitama läinud ja plaadikate hakanud lahti tulema. Tulevikus peaks kööki ilmselt tellima kapitaalsema remondi ja laskma panna seinale keraamilised plaadid.

Üüritulu olen aasta jooksul saanud vähem, sest aasta alguses ei õnnestunud kohe uut üürnikku leida ja lõpuks aprillis korterisse elama tulnud üürnikule tegin soodsama pakkumise. Sügisel aga õnnestus leida taas üürnikud, kes on nõus maksma üüri 400 € kuus ja lisaks kommunaalkulusid.

Soovin kõigile rahasõpradele edu ja häid investeeringuid!

Olge terved!

2 kommentaari “2021. aasta kokkuvõte”

  1. Mis su investeering Omarahas on? Mul tuli ka sarnane summa (725 €), aga tootlus madal. 2021 aasta XIRR oli 6,3% ja aegade alguses 3% (2020 oli väga kehv).

    Meeldib

    1. 2021. aasta alguses oli laenujääk veidi alla 6500 € ja detsembri lõpus veidi üle 3800 € ja Omaraha näitab, et viimase 12 kuu XIRR oli 10,1%. Enamus laene on Eesti laenud skooriga 801 kuni 1000. Investeerin 10 kuni 20 € kaupa.

      Meeldib

Lisa kommentaar

Design a site like this with WordPress.com
Alustamine